Hond vitaal.nl

Meest voorkomende kwaaltjes bij hond en kat

Het is natuurlijk hartstikke leuk om een hond of kat in huis te hebben. Je hebt altijd gezelschap en maken je gezin compleet. Maar het is goed om je bewust te zijn van de veelvoorkomende kwalen, zodat je het herkent als je veranderingen ziet bij jouw trouwe viervoeter. In dit artikel lees je alles over de meest voorkomende kwaaltjes bij een hond of kat en wat je daar tegen kunt doen!

Kwaaltjes bij honden

Diaree: Meestal komt het door een virusje of parasieten. Of omdat je hond iets verkeerds heeft gegeten van de straat. Houd het erg lang aan, dan kan het ook zijn dat je hond voedselintollerant is.

Anaalklierontsteking: Honden kunnen anaalklierontsteking krijgen van langdurige diaree, overgewicht, allergieen of infecties.

Bultjes en bobbeltjes: Dit kwaaltje komt vaak voor. Meestal zijn het gewoon wratjes, cystes, abcessen of ontstekingen aan de talgklieren. Blijft het groeien en vertrouw je het niet, dan kun je altijd even naar de dierenarts gaan om het na te laten kijken.

Oorontsteking: Honden kunnen oorontsteking krijgen van bijvoorbeeld allergieën, bacteriën of oormijten. Gooi nooit zomaar zelf middeltjes in de oren van je hond. Laat het altijd eerst even nakijken door een dierenarts. Zit je niet te wachten op hoogoplopende rekeningen van de dierenarts? Met een dierenverzekering worden dit soort bezoekjes (deels) vergoed!

Jeuk: Niet alleen vlooien geven jeuk. Allergieën komen heel erg veel voor. Andere oorzaken zijn schimmels, hormonale aandoeningen, gisten en bacteriën. Door het vele krabben kan je hond zijn/haar eigen huid kapot maken. Het is dus belangrijk om ook hiervoor even een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Kwaaltjes bij katten

Abcessen: Komt regelmatig voor bij katten. De kat heeft een wondje en de huid geneest heel snel. De bacteriën worden opgesloten onder de huid en zo ontstaat er een pusophoping.

Blaasklachten: Dit komt meer voor bij katers. De oorzaak is niet precies bekend. Vermoed je dat je kat hier last van heeft? Dan moet je er zeker even mee langs de dierenarts.

Gebitsklachten: Katten kunnen last hebben van tandsteen. Het gebit van je kat is heel erg belangrijk en een gezond gebit voorkomt andere kwalen. Dus het is belangrijk om goed voor het gebit van je kat te zorgen. Denk aan goede voeding of het poetsen van de tanden met een speciale tandenborstel.  

Haarballen: Katten zijn continu bezig met het schoonhouden van hun vacht. Hierdoor kunnen haarballen ontstaan in de maag. Deze komen er vaak via de ontlastig of door braken weer uit.