De Teckel is een hele populaire hond. Niet alleen vroeger maar ook vandaag de dag. Wist je dat de oorsprong van de Teckel uit Duitsland komt? Daarom noemen we de Teckel ook wel Dachshund of Dashond. Deze trouwe viervoeter heeft een uniek lichaam, met korte pootjes en lange oren. Door zijn langgerekte postuur is hij gespierd en snel van aard. Juist doordat de in verhouding kortere pootjes een sterk lichaam moeten dragen is hij uitermate goed in sprint. Vind alles voor jouw Dachshund hier online.

Geschiedenis van de Dachshund

De Dachshund is een Middeleeuws hondenras dat gefokt werd in Duitsland. Hij werd voornamelijk gefokt voor de jacht op dassen en vossen. Voor de mensen van de adellijke stand was de Teckel een geliefde jachthond. Door de korte poten was de hond uitermate geschikt om te graven in een dassen- of vossenhol. De Teckel moest de dieren uit hun ondergrondse tunnel jagen. Dat was de belangrijkste taak van de Teckel in de middeleeuwen. Hij werd soms ook ingezet als waakhond. Boven de grond laat de teckel ook diverse kwaliteiten zien, zoals bij het zoeken van sporen. Tegenwoordig is de Teckel een geliefde gezinshond geworden en wordt hij nog maar zelden ingezet als jacht- of waakhond.

Soorten Teckels

Er zijn verschillende soorten Teckels, dit zit hem voornamelijk in de vacht en in de gewichtsklasse. We kunnen ze daarom onderverdelen in drie soorten Teckels:

  • De kortharige Teckel
  • De ruwharige Teckel
  • De langharige Teckel

Naast de vacht zijn er twee maten, de standaard Teckel en de Dwergteckel. Dit laatste spreek voor zich. De Dwergteckel is veel kleiner en lichter van gewicht dan de normale Teckel. Het gewicht van de standaard Teckel is gewoonlijk tussen de 7 en 14 kg. Hoe ouder de Teckel hoe zwaarder hij vaak is. De vacht maakt het verschil tussen deze soort. Alle drie de soorten staan bekend om hun lange rug en korte gespierde pootjes. Dit verklaart ook de bijnaam die de Teckel vaak krijgt, namelijk ‘worstenhondje’ of ‘hot dog’. Een Teckel is uniek en er zit onderling niet veel verschil in de soort, alleen zijn vacht moet anders behandeld worden.

De Dashond heeft een goede vachtverzorging nodig en speciaal voer voor zijn gebit. De leukste speeltjes en benodigdheden voor je Teckel vind je online in de webshop van Hashteckel.