Een gehoorzame hond is een hond waar je plezier van hebt en veel minder om kijken naar hebt. De hond gedraagt zich zoals je het zou willen, is goed met andere dieren, met kinderen en niet bang voor lawaai of onbekende zaken.

Veel mensen denken dat bepaalde gedragingen, zoals angst of bijvoorbeeld agressie bij het voeren, nou eenmaal bij een hond horen. Niets is minder waar, want het gedrag komt voor uit de aan- of afwezigheid van bepaalde lessen en gebeurtenissen waar een hond van leert.

Met de juiste gedragstherapie kan een hond een echte familiehond worden en blijven, zodat je optimaal kunt genieten van je viervoeter.

Beginnen op jonge leeftijd

Wanneer een hond een puppy is, bevindt het zich in de periode dat het het meest leert over zichzelf en de omgeving. Schrikt een hond op jonge leeftijd enorm van lawaai, zoals vuurwerk, en reageer je daar als baasje verkeerd op, dan is de kans groot dat dit het leven lang een angst blijft.

Bij iets als ongefundeerde angsten, bijvoorbeeld lawaai van pannen, is het bijvoorbeeld belangrijk om een hond niet direct te troosten. Troosten geeft de hond bevestiging dat de angst terecht was.

Negeer je daarentegen de reactie, dan ziet de hond dat jij als baasje ook niet schrikt en dat de angst en schrik dus waarschijnlijk onterecht was.

Op deze wijze zal een hond op jonge leeftijd veel leren in verschillende situaties: het kijkt naar de reactie van het baasje om te toetsen of de eigen reactie klopt en past deze zo nodig aan. Op latere leeftijd is het vervolgens een stuk lastiger om deze ingeprente reactie aan te passen, hoewel met gedragstherapie voor honden ook op latere leeftijd nog veel te bij te leren valt.

Gedragstherapie voor oudere honden

Is een hond geen puppy meer, dan heb je de makkelijkste periode om nieuwe dingen aan te leren al gehad, maar kun je een hond nog steeds veel aan- of afleren. Met name met gerichte gedragstherapie kan nog veel bewerkstelligd worden.

Samen met een praktijkbegeleider komt een hondentrainer bij je thuis om te kijken wat er aan de hand is. Zij stellen een diagnose vast en daarnaast schrijven ze een passende therapie voor die de hond verder zal helpen met het gedrag. Tijdens de afspraak testen zij de therapie op uitvoerbaarheid: is de therapie geschikt en hoe reageert de hond eigenlijk? De diagnose en therapie worden uitgewerkt in een therapiebrief die je van ze ontvangt.